Eternitrester rensas bort

Stranden i Lomma hamn skall rensas från alla gamla eternitrester. På marken vill byggföretaget JM nu bygga bostäder och därför har en holländsk konsultfirma undersökt riskerna med marken där eternitfabriken i Lomma tidigare låg.
Alla lösa eternitstycken skall nu plockas upp och det finns även planer på att ta upp ett lager av sanden som sedan silas för att få bort alla eternitrester. Christer Egelstig på byggföretaget JM hoppas att man kan komma igång med saneringen redan nästa vecka. Eterniten är ofarlig så länge den är hel men om den bryts sönder finns det risk att asbest frigörs. - Undersökningen visar att det inte finns några fria asbestfiber i sanden och eftersom asbesten är bunden i eterniten så finns det ingen risk att få i sig asbesten om man inte bryter sönder eternitbitarna och samtidigt andas in dammet. Därför har det heller inte varit farligt att ligga på stranden, säger Christer Egelstig.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".