Arbetet med avloppsläckan fortsätter

Man vet fortfarande inte vad som låg bakom läckan, som ledde till att avloppsvatten på lördagen översvämmade bostadshus i området kring Kronprinsen i Malmö. Folk finns nu på plats dygnet runt för att bevaka den schaktgrop vid Citytunnelns arbetsplats vid Börshuset, där läckan först upptäcktes.

– Det viktigaste just nu är ju att läget är under kontroll, och att vi kan fortsätta att sätta ihop de här ledningarna igen, så att vi kan återgå till normal drift igen, säger Ulf Nyberg, avdelningschef på VA-verket i Malmö.

Förmodligen är det fler områden än bara det kring Kronprinsen som råkat ut för avloppsvattnet, men hur utspritt eller hur stora skadorna är, kommer man att veta först under veckan som kommer. Avloppsvatten rann i samband med läckan även ut i kanalen i Malmö.

– Det finns en pump som cirkulerar kanalvattnet just för att upprätthålla en god kvalitet, och den pumpen för då in havsvatten i kanalsystemet, säger Ulf Nyberg.

Så det är alltså ingen fara för kanalvattnet?

Det är klart att  kanalvattnet har fått mer föroreningar än normalt, men åtgärderna gör i alla fall att situationen ganska fort kan bli normal igen, säger Ulf Nyberg.

Det fortsatta arbetet riktas nu främst in på att hitta orsaken till läckaget.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".