Polisutbildningen i Malmö

Här ska de nya poliserna lära sig yrket

1:54 min

Bygget pågår för fullt och redan i september ska Malmös polisstudenter välkomnas in i nya lokalerna. En kostnadspost har sprungit iväg: skjutbanorna.

– Skjutbanorna blev lite dyrare. Men då har vi köpt de bästa som finns. Så de kostar 15 miljoner styck, säger Mats Lyberg, avdelningschef på Malmö universitets byggnadsavdelning.

Totalt har kostnaden för skjutbanorna ökat med 10-15 miljoner kronor jämfört med budget.

Vad är det som är så mycket bättre med dem då?

– Ja, det är de här kulfången som har självläkande gummiduk, så det blir inga hål i dem. Sen har vi rikoschettsäkrade väggar och tak så man inte kan få en rikoschett på sig och det kostar pengar. Det är material i skjutbanorna för 150 ton.

Bygget ska stå klart om två och en halv månad, och under onsdagens visning var det full byggaktivitet i de än så länge kala lokalerna. Slutnotan beräknas landa på 200 miljoner kronor, och i fastigheten ska 600 studenter och 60 anställda få plats. De studenter som i dag går på Malmös polisutbildning kommer få tillträde till lokalerna redan efter sommaren.

Utbildningens föreståndare Caroline Mellgren är extra nöjd med att allt finns samlat i ett och samma hus.

– Allting är samlat, det enda vi saknar är stora undervisningssalar men det har vi ju ett universitet som har. Men det är mycket i polisutbildningen som sker i mindre salar och mindre grupper, teori och praktik är otroligt nära sammanknippat och måste vara det. Att ha allt samlat i ett hus där alla olika lärare från olika ämnesområden sitter tillsammans kommer underlätta det arbetet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista