Vägen som arbetsplats

Sämre hänsyn från bilister hotar cykelbud

1:52 min

Korsningar där det är otydligt vem som har företräde oroar Marta Wensiorra, cykelbud i Malmö.

Marta Wensiorra arbetar som cykelbud i Malmö. För de mesta arbetar hon i de centrala delarna, första ringen, inom 5 km från centrala Malmö. Ett arbete som varierar mycket från dag till dag, och som ibland är rätt tungt. 

– På söndagar kan jag ha 30-40 adresser som ska ha matleverans. Då måste allt vara packat rätt, hitta till adresserna, springa upp och ner i trappor och vara i tid. Men det är rätt skönt för jag behöver bara fokusera på mitt jobb. 

Marta menar att det fungerar rätt bra att arbeta som cykelbud i staden eftersom det för det mesta finns bra och tydliga cykelbanor, men att det är fortfarande flera platser och korsningar i staden där det inte finns det. 

– I början var jag osäker när jag var tvungen att ta en väg där det inte fanns cykelväg. Det var inte roligt. Det kändes som att jag inte hade rätt att vara där, fast att jag har det. Det känns lite som att vi är på bilisternas väg liksom.

Marta berättar att även om det är mycket biltrafik i centrala delarna av staden så kommer cyklister och bilister relativt bra överens, men att det har förändrats de senaste åren. 

– Bilisterna är mindre uppmärksamma på cyklister nu gentemot för 3-4 år sedan. Jag vet inte varför. De stannar inte alltid vid korsningar, lämnar inte alltid företräde, varken till cyklister eller till gående. Det har blivit värre tyvärr. 

Har du varit rädd någon gång i jobbet?

– Ja, det händer. Mest beror det på felplanerade korsningar, när det inte är tydligt vem som ska köra först, cyklisten eller bilisten. Det var en gång när både jag och en bilist trodde att vi hade företräde. Det hände inget men var lite otäckt. 

Med sitt jobb ser Marta bara fördelar. 

– Genom en cykel blir det en bil mindre i staden, det är skönt. Jag är mycket ute och får mycket frisk luft. Och att folk kan se att det inte alltid måste vara en bil som levererar varor.

 

Torbjörn Nilsson, Tova Juhlin

Trafikredaktionen


Denna artikel är en del i serien Vägen som arbetsplats, om människor med yrken som på olika sätt har vägarna som sin arbetsmiljö.

Marta Wensiorra

Yrke: Cykelbud i Malmö

Arbetat i yrket: 1,5 år som cykelbud

Ålder: 29 år

Utbildning: Via företaget

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.