Ny sjukhusorganisation ger fler patienter

När sjukvården i Nordvästskåne organiseras om, så betyder det inte bara att patienterna måste söka sig till ett annat sjukhus än det de är vana vid för att få vård. Kommunerna har också fått betydligt fler patienter att ta hand om.

Bara i Båstad har antalet patienter i den kommunala vården ökat från drygt 1300 för ett år sen till 1700 i dag. Nu kräver man tillsammans med grannkommunerna Ängelholm, Klippan och Örkelljunga en dialog med Region Skåne.

– Vi har på vad det kan bero på att antalet patienter har ökat så mycket. Det började med att hemsjukvårdsteamet lades ned, intagningsavdelningen lades ned, Rehabplatserna används för andra patienter och intensivvårdsavdelningens platser används av andra. Vi har ungefär 50 platser mindre att disponera för våra fyra kommuner, säger Birgitta Abelin, ordförande i socialnämnden i Båstad.

Birgitta Abelin (m), ordförande i socialnämnden Båstad

Reporter: Bosse Johansson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".