Demonstrationsförbud i Köpenhamn

När Danmark den 1 juli blir ordförandeland i EU kommer man att pröva några annorlunda metoder för att förhindra våldsamheter liknande den i Malmö vid Ekofinmötet för ett drygt år sedan. Bland annat vill polisen förbjuda demonstrationer helt och hållet i de mest centrala delarna av Köpenhamn.
Köpenhamnspolisen hänvisar till att demonstrationer i centrum skulle orsaka trafikproblem och att det skulle bli helt oöverskådligt att ha demonstranter i på de smala gatorna i centrum. Strider mot grundlagen Men förbudet kritiseras bland annat av Professor Peter Gerner vid Århus Universiet. Han säger till Jyllandsposten att det strider mot den danska grundlagen och rättigheten att demonstrera, och han backas också upp av professorer från andra Universitet i Danmark. Köpenhamnspolisen säger dock att beslutet står fast och att demonstranter får vända sig till Justitiedepartementet om de vill klaga Guider ska visa demonstranter tillrätta En annan metod som kommer att prövas i Danmark är att utbilda så kallade gräsrotsguider som ska finnas på gatorna för att hjälpa till att hålla lugnt. Guiderna kommer från olika frivilliga antivåldsorganisationer. De ska - förutom att fungera som våldsförebyggare även vara turistguider för det många demonstranter som ändå väntas komma till Köpenhamn. Polisen, som sköter utbildningen av guiderna, ska bland annat förklara varför polisen agerar på vissa sätt vid olika situationer. Hoppas vända våldsam utveckling Chefpolisinspektören i Köpenhamn, Kai Vittrup, säger till Jyllandsposten att deras förhoppning är att Köpenhamn ska vara den stad som vänder den våldsamma utveckling man sett vid flera av de senaste EU-mötena.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".