Elevinflytandet ökar i Helsingborg

I Helsingborg har fyra gymnasieskolor gått samman i ett projekt som kallas Skolstaden. Projektet ska göra att skolorna bättre kan klara konkurrensen med friskolorna i Helsingborg.

De fyra gymnasieskolorna Petri, Olympia, Nicolai och Tycho Brahe Gymnasiet ingår i den nya skolstaden. De är fortfarande separata skolor, men genom att samverka hoppas man kunna spara flera miljoner kronor, främst genom att banta administrationen men man hoppas också kunna ge eleverna fler valmöjligheter.  Bland annat genom att elever nu ska kunna välja kurser som inte finns på den egna skolan men som kanske ges på någon av de andra.

Men det verkligt unika med det här projektet är elevinflytandet. I varje skolas styrelse kommer eleverna vara i majoritet. Och eleverna ska få vara med och bestämma om saker som schemaläggning, vara med vid anställningsintervjuer och besluta om vissa budgetfrågor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".