Staffanstorp får nej om ordningsvakterna

2:10 min

Staffanstorps kommun hade inte rätt att överklaga polisens nej om ordningsvakter. Det beslutade Förvaltningsrätten i Malmö på tisdagen.

Polisen ville inte förlänga tillståndet för tre ordningsvakter eftersom de hade gjort få ingripanden och eftersom det blivit lugnare i kommunen. Staffanstorps kommun höll inte med och överklagade. Men det hade de inte rätt till, enligt Förvaltningsrätten.

– Det är enskilda vakter som måste komma in med en ansökan. Då får polisen göra en prövning. Får man inte rätt i den prövningen, då kan man överklaga vidare, säger Fredrik Löndahl, chefsrådman vid Förvaltningsrätten.

Polisen anser att lagen som är från 1981 blivit föråldrad, just för att det till exempel blivit vanligare att kommuner vill anlita ordningsvakter. På justitiedepartementet säger man att det kan komma direktiv till en utredning efter sommaren. Under tiden gäller den nuvarande lagen. Staffanstorps kommun tänker överklaga Förvaltningsrättens dom.

– Jag tycker att det är värt att få den här saken prövad och någonting vi i så fall kan bära med oss till den lagstiftande församlingen. Jag tycker att den här domen har ett värde oavsett hur den faller ut i slutändan, säger Christian Sonesson (M), ordförande för kommunstyrelsen i Staffanstorp.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista