Polisen: Trots våldsamma dygnet – lugnare i Malmö

2:04 min

Antalet skjutningar i Malmö har minskat kraftigt i år. Enligt polisen är läget – trots det senaste dygnets händelser – lugnare i Malmö.

Polisen anser inte att tryggheten i Malmö är hotad efter det senaste dygnets våldsamma händelser med bland annat två sprängningar och ett mord. Antalet skjutningar har i stället minskat kraftigt hittills i år, även om antalet sprängningar ökat.

– Det är klart att vi ser en uppgång av antalet sprängningar, och det kan vi inte blunda för. Det gör vi inte heller, säger Andy Roberts, lokalpolisområdeschef i Malmö.

Siffror fram till sista maj i år – de senaste sprängningarna finns alltså inte med i statistiken – visar att det varit 18 sprängningar i Malmö hittills i år. Det kan jämföras med elva samma period förra året och nio året före. Ökningen kan ha en naturlig förklaring, säger Andy Roberts.

– Man kommer över ett parti sprängmedel, på samma sätt som man för ett antal år sedan kom över ett parti handgranater, och då är det det som används mest frekvent i det här sammanhanget för att påverka personerna som är måltavla för sprängningarna, säger Andy Roberts.

Även om antalet sprängningar verkar ha ökat och två dödsskjutningar inträffat inom loppet av mindre än en vecka, så anser polisen att det blivit betydligt lugnare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista