Husockupation i Malmö stoppad

Malmöpolisen stoppade igår eftermiddags en husockupation i en fastighet på Rasmusgatan i Malmö. Vid tillslaget beslagtog polisen bland annat flaskor, stenar och verktyg.
Fastigheten är tvångsförvaltad och framförallt har det varit ett tillhåll för hemlösa. Personer som nu riskerar att åter stå utan tak över huvudet när huset ska totalsaneras. Vi följde med miljöinspektör Paulina Luedtke på en rundvandring i huset, innan polisen slog till. - När vi var här i november i fjol så var vi inne i en lägenhet där det var kackerlackor som kröp omkring på golvet och väggarna, det har även vittnats om vägglöss här. På Rasmusgatan 28 i Malmö hörs fågelkvittret lika tydligt inomhus som utomhus eftersom det inte finns några ytterdörrar och de flesta av fönstren saknar glas. Förutom fågelsången är det flugornas surrande som slår emot en. Det var i mars som kommunens miljöchef beslutade att huset ska spikas igen eftersom han anser att man inte kan använda det som bostad. Fastigheten ägs av danska egendomsaktiebolaget Stor Svenska. Sedan början av året är Rasmusgatan 28 tvångsförvaltat av Kanslihuset eftersom vattnet stängdes av för att bolaget inte betalt räkningen till VA-verket. Vad som händer efter saneringen är oklart. Kanslihusets vd Hans Pålsson, säger att de inte har något intresse av att förvalta fastigheter när det ser omöjligt ut. Det tycker han att det gör på Rasmusgatan 28. Vad Hans Pålsson vet så bor ingen med aktuellt kontrakt i huset i dag och han kallade det hela för en ockupation. Jens Boysen , direktör på bolaget som äger fastigheten, tänker överklaga beslutet om tvångsförvaltningen av bostaden eftersom de vill ha den tillbaka. Fastigheten har nu spärrats av med skyddsstaket och bevakas. Tre personer i 20-årsåldern greps misstänkta för olaga intrång i samband med polisens tillslag, de har nu släppts.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".