Höganäs

Så ska grön gas minska stålindustrins utsläpp

2:36 min

Förnybar gas gjord på biomassa från exempelvis svenska skogsrester tros kunna minska koldioxidutsläppen från den svenska stålindustrin framöver. Just nu testas det här i en ny anläggning på Höganäs industriområde.

Med drygt 200 000 ton förra året är Höganäs AB det företag som släpper ut näst mest fossilt koldioxid i hela Skåne, enligt Naturvårdsverkets utsläppsstatistik.

Orsaken är användningen av naturgas och fossilt kol i framställningen av metallpulver. För att minska utsläppen försöker bolaget nu bland annat ta fram en miljövänlig ersättare till naturgasen.

I en helt nybyggd anläggning ska man, tillsammans med företaget Cortus energy, framställa en förnybar gas gjord på biomassa.

– Bara den här anläggningen skulle kunna minska våra utsläpp med 10 000 ton per år. Men den stora vinsten blir ju om vi kan visa att tekniken fungerar. För då är det här inte den sista anläggningen och då kommer nog tekniken att spridas till fler företag, säger Höganäs AB:s energisamordnare Magnus Pettersson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista