Kommuner kan få större skolinflytande

Det ska inte längre vara Skolverket som ensamt avgör, när nya friskolor etableras, utan kommunerna ska få större inflytande. Det är ett förslag som röstades igenom på socialdemokraternas partikongress i Malmö på måndagskvällen.

I Helsingborg har andelen grundskoleelever som går i friskolan mer än fyrdubblats de senaste fem åren, och det har i viss mån skadat den kommunala skolan, menar den socialdemokratiska kommunledningen. Därför var man nöjda med måndagens kongressbeslut.

– Det här gör ju att kommuner får en annan kontroll över friskolorna, och det tror jag är bra, säger Ann Arleklo, kommunfullmäktiges ordförande i Helsingborg.

Enligt beslutet på kongressen ska friskolorna fungera som ett komplement till de kommunala skolorna.

– Jag tror att man med det  här i ryggen kan kommunicera på ett annat sätt med friskolorna, säger Ann Arleklo.

Från Helsingborgs arbetarekommuns sida ville man egentligen gå ännu längre. I en motion till kongressen yrkade man till exempel på att man skulle förbjuda religiösa friskolor, men motionen avslogs. Ann Arleklo har ändå en viss förståelse för det.

– Vi har religionsfrihet, och då måste man också vara varsam med det, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".