Skjutningar

Polisen: Färre dödsskjutningar i Malmö

2:08 min

Samtidigt som antalet skjutningar ökar i Stockholmsområdet ser antalet skjutningar i Malmö ut att minska kraftigt.

Boel Håkansson, är polis och verksamhetsutvecklare på Nationella operativa avdelningen och hon tror att satsningen på projektet "Sluta skjut" är en del av förklaringen.

– Vi hoppas och tror det, men det är för tidigt att säga att vi kan få de långsiktiga effekterna.

Elva personer har skjutits till döds i Stockholmsområdet det senaste halvåret det är lika många som under hela förra året. Men i Malmö ser utvecklingen helt annorlunda ut. Där dödades 12 personer i skottlossningar under hela 2018, men hittills i år har bara 2 personer skjutits till döds där.

Projektet som kan vara en delförklaring till minskningen heter "Sluta Skjut" och har en amerikansk förlaga. Det innebär att flera instanser, som Malmö stad, Polisen, Kriminalvården och civilsamhället, samarbetar för att sätta press på gängkriminella.

– Vi sätter in sanktioner mot de mest våldsamma grupperna men vi ger dem samtidigt en möjlighet att göra ett annat val och säger "vi kan hjälpa dig ur det kriminella livet, vi är beredda att hjälpa dig ur den situation som du upplever är jobbig".

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista