Finare att handla i små butiker än köpcentrum

2:51 min

En ny studie från Lunds universitet har kartlagt våra shoppingvanor. Och fortfarande anses det finare att handla i staden jämfört med köpcentrum.

De som väljer att handla i stadskärnan, istället för köpcentrum, har högre status och är mer kulturella än andra. I alla fall om man ska tro en ny studie från Lunds universitet där tusen personer svarat på en enkät om andras shoppingvanor.

Enligt studien har personer som väljer stadskärnan framför köpcentrum högre status än andra. De är dessutom mer moraliska och lite finare. Enligt Johan Anselmsson, professor i företagsekonomi och en av författarna bakom studien är en förklaring att stora kedjor i stadskärnan byts ut mot mindre, mer exklusiva butiker - något som utesluter många från centrum.

– Stadskärnan är ju utsatt för konkurens. I många städer blir man av med alla handel och verksamhet, att stötta stadskärnan måste ju då upplevas som moraliskt, säger Johan Anselmsson, professor i företagsekonomi och en av författarna bakom studien.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista