Vädret påverkar

Kraftig ökning av drunkningslarm i värmeböljan

2:21 min

Antalet samtal till SOS-alarm om att människor håller på att drunkna har under veckans värmebölja ökat kraftigt.

Hittills den här veckan har 74 samtal om drunkningstillbud ringts in till SOS-alarm. Det är 30 fler än under förra veckan.

 – Det är en väldigt tydlig ökning under veckan som har varit nu. Det är uppenbart att det är vädret som påverkar, säger Göran Bertilsson, affärsutvecklare på SOS-alarm

Samtidigt har det under den här sommaren varit betydligt färre larmsamtal om drunkningstillbud, än om man jämför med förra årets rekordvarma sommar.

– Det är markant mindre, säger Göran Bertilsson.

Upplever du att allmänheten är bra på att ringa er när något håller på att ske?

– Ja, det är man absolut. Det kan vara många som ringer på vissa av händelserna och det kan vara få. Men man är ganska duktiga på att ringa, säger Göran Bertilsson.

Den här veckan har flera personer dött i drunkningsolyckor runt om i landet. I går dog en man i Ystad och i fredags dog en kvinna utanför Växjö. Fram till sista juni i år hade totalt 24 personer dött av drunkning i landet.

Mikael Olausson som är områdesansvarig för säkerhet och livräddning på Svenska livräddningssällskapet, är inte förvånad över att dödsfallen ökat i värmeböljan.

– Jag tror att riskmedvetandet faktiskt inte är så högt i semestertider när vi ger oss ut till badstränderna och kopplar av. Jag tror att det finns mer att göra. Vi behöver informera mer om riskerna och hur vi ska bete oss på ett bra sätt när vi går och badar, säger Mikael Olausson.

Hans bästa tips för att undvika drunkningstillbud är att hålla sig nära stränderna när man badar.

– Håll er där ni bottnar helt enkelt, säger Mikael Olausson.