Svart hemtjänst i Malmö

Anhöriga väljer svart hemtjänst i Malmö

2:22 min

Det finns bara ett alternativ för hemtjänst i Malmö – det kommunala. Nu har missnöjda anhöriga valt att anlita hemtjänst svart för att gå runt reglerna.

Malmös politiker har valt att inte införa lagen om valfrihet, LOV, som möjliggör för privata företag att erbjuda vissa vårdtjänster - som till exempel hemtjänst för äldre.

Malmös äldre kan därför bara erbjudas service från kommunen. Är man inte nöjd med hur den fungerar finns inget alternativ.

Nu har anhöriga i Malmö börjat anlita egen hemtjänst, svart, som de tycker fungerar betydligt bättre än kommunens.

– Min mamma behandlades väldigt illa av Malmö stads hemtjänst. Jag fick höra av vänner som anlitade hemtjänst svart att det var en bra lösning, det säger en anhörig dotter som vi har träffat.

På Malmö stad känner man inte till att det här förekommer, säger Åsa Ollerstam Lundh, som är avdelningschef för ordinärt boende.

– Det är väldigt sorgligt om man känner att vår hemtjänst har svikit vårdtagarna till den grad att de tar till den här lösningen, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista