Pengarna kan ta slut i bankomaterna

Det kan bli brist på kontanter i bankomaterna i Malmö. Eftersom transportarbetarförbundet har förbjudit sina medlemmar att köra värdetransporter i storstäderna utan poliseskort, så finns det ingen som kan fylla på automaterna.

Arbetsmiljöverket meddelade på fredagseftermiddagen att det blir fortsatt stopp åtminstone fram till måndag. På bankerna är man nu orolig för att kontanterna ska ta slut.

– En normal helg bör pengarna räcka men nu är det allahelgonahelg och detta har dessutom hänt, säger Viveka Hirdman som är presschef på SE-Banken.

Efter helgen tror Viveka Hirdman att pengarna kan ta slut i vissa bankomater.

Bankerna uppmanar nu sina kunder att använda betalkort så mycket så möjligt och undvika att använda kontanter, och om man ska ta ut kontanter så vill de att man gör det i butiker.

Handelsbanken har på grund av bristen på kontanter snabbat på sin hantering av nya betalkort. Man kommer att jobba under helgen för att så många som möjligt som beställt ett kort ska få det redan på måndag. Dessutom har man höjt högsta beloppet man får ta ut i butik från 500 till 2000 kronor.

Polisen har lovat att under den närmaste tiden ställa upp med bevakning av vissa värdetransporter men bara då det finns ett särskilt hot eller behov.

Men vid bankomaterna i i Malmö var folk inte särskilt oroade. Christer Asstage till exempel tyckte inte det var lönt att ta ut extra kontanter inför helgen.

– Det går ju att ta ut pengar på annat sätt, via affärer och via ICA-kort och allt vad det är. Så jag är inte speciellt orolig, säger Christer Asstage.  

– Jag räknar med att de får lösa det på något sätt. Vi måste ju ha kontanter, säger Gerry Johansson som ändå tog ut lite extra inför nästa vecka.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".