Kullaberg

Kan bli förbjudet att besöka Nimis

1:53 min

Länsstyrelsen Skåne försöker nu på ett nytt sätt hantera det som man i decennier ansett vara ett olagligt bygge – nämligen konstnären Lars Vilks stora träskulptur Nimis i naturreservatet Kullaberg i nordvästra Skåne.

Nimis är ett av Skånes största besöksmål med över 90 000 besökare årligen, men nu vill myndigheten förbjuda folk att klättra i skulpturen av säkerhetsskäl.

Enligt Christer Persson, ställföreträdande chef på naturskyddsenheten på länstyrelsen Skåne, som i ett förslag till nya föreskrifter för naturreservatet Kullaberg vill stoppa besökarna på Nimis.

- Vi vill inte att folk ska komma till skada helt enkelt. Det kan vara farligt att klättra i Nimis och vi vill markera det på något sätt, och det gör vi då genom att föreslå ett beträdnadsförbud.

Om förslaget blir verklighet kommer skyltar upplysa om att det är förbjudet att gå och klättra på själva träkonstruktionen. Redan i dag sker besöken på egen risk, men enligt Christer Persson är det ändå en skillnad.

- Skillnaden är att vi gör en markering från statens sida att det kan vara farligt att vistas här.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista