Ledarskap

Kvinnliga ledare fylls av girl power

2:39 min

Det behövs fler kvinnliga ledare inom idrotten. Det menar fotbollsklubben FC Rosengård, som startat en ledarutbildning för unga tjejer i Malmö.

- Nu ser vi på damlaget som spelar, det hade jag aldrig tänkt att jag skulle se, säger Aram Azad.

Vad är det du tycker är kul med det?

- Det här girl power! Det har varit synligt genom den här utbildningen och i vårt sommarjobb faktiskt, säger Aram.

Hon sitter på Malmö IP:s läktare och tittar på när FC Rosengårds A-lag tränar. Hon är en av de som har gått utbildningssatsningen Female Coach Development Program som FC Rosengård drog igång förra året.

Klubben har sedan tidigare en över tio år lång satsning på damfotbollen i Sydafrika, genom initiativet Football for Life. Där stärker man kvinnornas position i samhället genom fotbollen, berättar Jenny Damgaard som är projektledare.

- Det är ju mycket fokus på utbildning i våra aktiviteter, hur viktigt det är för tjejerna att fullfölja sina studier och våga tro på en framtid som är utanför det egna lilla hushållet. Att man som kvinna kan hitta en utbildning, skaffa sig ett jobb och klara sig själv helt enkelt.

- Genom att vi hjälper till att stärka deras självkänsla och självförtroende, och även då ställning i samhället, det är ju superviktigt oavsett vilken del av världen man är i, säger Jenny Damgaard.

Under den sista sommarlovsveckan är två coacher från stiftelsen i Sydafrika på besök för att bland annat hålla i träningspass på fotbollslägret för unga tjejer.

Ledarskapsutbildningen anordnades för 60 tjejer i Sydafrika, men man kunde samtidigt konstatera att unga tjejers utmaningar ser liknande ut på hemmaplan i Malmö och startade därför ett pilotprojekt för 15 tjejer från Rosengård.

Deltagarna har fått besöka kvinnliga ledare inom olika idrotter i Malmö, och fått lära sig om föreningsdemokrati och jämställdhet. Fatma Alwan är en av dom och på henne har utbildningen gjort stort avtryck.

- Jag inspireras så mycket av att det just var kvinnor, för när jag gick i skolan var det oftast män som var idrottslärare, det var män som var ledare. Men att få träffa kvinnor var verkligen jätte, jätteinspirerande. Så jag har lärt mig jättemycket av dessa unga kvinnliga ledare.

Fatma och Aram, båda 19 år, har i sommar tillsammans med de andra i programmet arbetat fyra veckor med att anordna aktiviteter för barn och unga som både handlar om fotboll och annat - som hoppborg, ansiktsmålning och lekar vid hemmamatcherna och spontanfotboll på Rosengårds IP. På dagens fotbollsskola står de bland annat för lunchserveringen, och planerar inför onsdagens hemmamatch, som blir deras sista.

Hösten innebär för tjejerna studiestart till mattelärare och socionom. Men ledaregenskaperna kan komma väl till pass även där.

Vad är det som gör er till bra ledare?

– Jag tycker faktiskt att jag är otroligt bra på att lyssna på andra. Att själv dela med mig av mina erfarenheter, det är jag jättebra på, säger Fatma Alwan.

- Till exempel förra veckan under spontanfotbollen när tjejerna var lite nervösa för att spela mot killarna, pratade jag med dem om att jag själv också har varit där och att jag förstår det fullt ut. Jag är väldigt bra på att förstå människor.

Projektledaren Jenny Damgaard hoppas att projektet kan fortsätta även nästa år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista