Spårspring

Trafikverket: Informera unga om riskerna med att vara på spåret

2:07 min

De senaste fem åren har det skett en stadig ökning av antalet tågförseningar i Skåne på grund av obehöriga i spåren. På Skånetrafiken vill man framför allt se mer information till allmänheten om riskerna.

Jag tror säkert att man kan rädda många liv genom att ge den informationen.

  • Mellan 2014 och 2018 fördubblades nästan antalet tågförseningar med mer än tre minuter i Skåne på grund av obehöriga personer i spåren. Trafikverket sätter upp övervakningskameror och staket för att upptäcka och förhindra spårspring.
  • Mikael Espling, affärschef på Öresundstågen, tror att åtgärderna kan vara bra. Men han vill även se mer information till allmänheten om riskerna med att vara på spåret.
  • Lokföraren Tomas Thell på Pågatågen upplever att det är många unga som är i spårområdet. Han tror därför att det är viktigt med mer information till barn och unga.

Obehöriga i spår

Det är förbjudet att beträda spårområdet, enligt järnvägslagen. Olovligt beträdande av spårområdet kan ge böter på 3 000 kronor.

Trafikverket bedömer att en stor del av det obehöriga spårbeträdandet hänger ihop med arbetspendling.

Källa: Trafikverket och Polismyndigheten

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista