Beslut i dag

Misstänkt för sprängning lämnas ut till Danmark

1:40 min

Den 22-åriga man som misstänks vara inblandad i sprängattentatet mot Skattestyrelsen i Köpenhamn i förra veckan kommer att utlämnas till Danmark.

Det beslutade Malmö tingsrätt på fredagseftermiddagen.

22-åringen som greps utanför Malmö i måndags kväll kommer först att sitta häktad i Sverige i väntan på eventuell överklagan.

Rätten bestämde också att de beslag som gjorts ska lämnas över till dansk polis och deras utredning. Det handlar bland annat om datorer, mobiltelefoner, usb-stickor och minneskort.

– Dels finns det en flyktfara och sedan är det en kollusionsfara. Det vill säga det finns en möjlighet att han kan påverka förundersökningen på ett negativt sätt för danskarna. Då kunde jag även ålägga honom restriktioner, säger Kristina Lindhoff Carleson, kammaråklagare för riksenheten mot internationell organiserad brottslighet som bistår dansk polis i ärendet.

Vad är det egentligen tingsrätten tar ställning till i själva beslutet om ett överlämnande? 

– Man tar inte ställning till själva brottet på något sätt. Vi går inte in i brottet. Du måste givetvis nämna vad det är för typ av gärning. Vi litar på varandras rättssystem. Har Danmark då sagt att de har en person anhållen och önskar få honom överlämnad till sig är det också utgångspunkten, säger Kristina Lindhoff Carleson.

22-åringen motsatte sig samtliga punkter under häktningsförhandlingen. Det är ännu inte klart om han kommer att överklaga. Dansk polis misstänker att han genomfört sprängningen vid skattemyndighetens huvudkontor i Köpenhamn tillsammans med en annan man som är internationellt efterlyst.

Vid explosionen skadades byggnadens fasad, många rutor krossades och en förbipasserande skadades av splitter.