Klimateffekter prövas

Plågsamma trädförsök i Alnarp

2:11 min

Att utsätta träd för översvämningar är ett exempel på forskningen inom ett pågående projekt på Sveriges lantbruksuniversitet SLU i Alnarp.

Det handlar om att se hur olika träd klarar mer extremt väder, som störtskurar och svår torka, klimatförändringar som kan bli vanligare i framtiden.

– De här växterna som vi ser här, dem ska vi köra ända in i kaklet. Vi kommer att mäta hur länge de över huvud taget fungerar och lever, säger trädforskaren Henrik Sjöman, när han visar runt i växthuset.

10 olika arter av parkträd testas och det hela är ett samarbete med forskare i Tyskland, Storbritannien, Spanien och USA. Inom åtta år hoppas Henrik Sjöman att de ska ha relativt bra koll på vilka träd som klarar mer dramatiska vädersvängningar och vilka som inte gör det.

– Vi vill också förstå vilka mekanismer som gör att de kan eller inte kan hantera det här, för då kan vi i framtiden identifiera vilka träd som är lämpliga och inte.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista