Landskronaspelare fick betalt per mål

Fotbollsklubben Landskronas anfallare Kevin Amuneke har hela den gångna säsongen i fotbollsallsvenskan fått betalt per mål. Kevin Amuneke, som kritiserats hårt för själviskt spel, har haft den här unika bonusen inskriven i sitt kontrakt, avslöjar redaktionen för P1-programmet Kaliber.

Fallet med Amunekes målbonus är det första kända fallet i Sverige, där en spelare får extra pengar för varje mål.

350 euro fick Kevin Amuneke för alla mål han gjorde under säsongen i Landskrona Bois. Villkoret skrevs in i Amunekes kontrakt på försäsongen, när laget förhandlade om alla spelarnas bonus. Bonusen är ett tillägg som kommer på Amunekes lön ungefär som ob-ersättning.

Det här har Kaliber fått bekräftat från två mycket insatta källor, och klubbens ordförande Kenneth Håkansson vill varken dementera eller bekräfta utan hänvisar till att avtalen med spelarna är bundna av sekretess.

– Det kan finnas både det ena och det andra i spelaravtal. Vi ska komma ihåg att alla avtal är individuella, och var och en vill ha sin lösning, säger han.

Radiosportens expertkommentator Ralf Edström är mycket kritisk mot målbonusen och tror att den var avgörande för Landskronas degradering till Superettan.

– Fotboll är en lagsport, och jag tycker att det är bedrövligt att de betalar ut målpengar. Så egoistiskt som han spelat i de matcher jag har sett! Om han spelat för laget tror jag att Landskrona haft stora möjligheter att hålla sig kvar, säger Ralf Edström.

Svenska Fotbollsförbundets ordförande Lars-Åke Lagrell har erbjudits att kommentera men avböjt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".