Elevhälsa

Toaletterna för smutsiga – många barn väljer att hålla sig

1:51 min

Smutsiga skoltoaletter gör att många barn hellre håller sig än att använda dem.

Det här kan skapa förstoppning hos barn, och dessutom förvärrar situationen för barn som redan lider av det.

Det är viktigt att få hjälp i tid enligt barnläkare som vill öka kunskapen i samhället om tillståndet som kan ge långvariga konsekvenser. Sara Jansson från Ängelholm håller med. Hon led själv av svår förstoppning som barn, och önskar att man i skolan lyfter ämnet lika självklart som man undervisar om annat.


Nu har en ny skoltermin dragit igång, vilket för många innebär smutsiga skoltoaletter som luktar illa, så illa att många elever hellre håller sig än att använda dem.


Det är viktigt med fiberrik kost, dricka lagom med vätska under dagen och att skapa rutiner kring sina toalettvanor. Framförallt är det viktigt att inte hålla sig när kroppen signalerar att man behöver gå på toaletten. Det säger Karin Åkerberg, barnläkare på Helsingborgs lasarett. Hon menar att långvarig förstoppning kan gör att avföringsreflexen tillslut blir slapp vilket innebär att man riskerar att inte känner när man behöver gå på toaletten. Hjärnan lär sig helt enkelt att ignorera signalerna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista