Kommunala ordningsvakter

Staffanstorps ordningsvakter får rättslig prövning

1:47 min

Kammarrätten i Göteborg har beslutat att pröva frågan om ordningsvakter i Staffanstorps kommun. Polisen anser inte att de behövs.

Polisen i Region Syd anser att det blivit lugnare i centrala Staffanstorp och sade därför nej när kommunen ville förlänga sitt tillstånd att ha ordningsvakter där. När kommunen klagade på beslutet ansåg polisen att kommunen inte hade någon rätt att överklaga. Nu har kammarrätten i Göteborg beslutat att pröva frågan.

– Det kan få stor principiell betydelse, inte bara för Staffanstorps kommun utan för alla kommuner som anser sig vara i behov av ordningsvakter som ett komplement till poliser inom ett geografiskt område, säger Christian Sonesson (M), kommunalråd i Staffanstorp.

Kammarrätten ska pröva tre olika ärenden som gäller Staffanstorps, Göteborgs och Mariestads kommuner. I samtliga fall har polisen sagt nej till att förordna ordningsvakter. Men i Region Väst har polisen inte ifrågasatt att kommunerna haft rätt att överklaga besluten. Det har dock polisen i Region Syd gjort. Polisen gör olika, konstaterar kammarrätten.

– Då ska vi meddela prövningstillstånd, helt enkelt för att titta närmare på det, vad som är den rätta hanteringen av de här ärendena, säger Petter Classon, lagman på kammarrätten i Göteborg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista