Misstänkt pyroman begärs häktad

Imorgon ska åklagare i Falun avgöra om 42-åringen som är misstänkt för sex olika bränder i Dalarna ska begäras häktad. 42-åringen som tidigare misstänkts för flera bränder i Skåne är anhållen på sannolika skäl för bränderna i Dalarna.

– Han är misstänkt för sex brott på sannolika skäl, vilket är den högre misstankegraden, så vi har naturligtvis en del, säger Bo Persson, poliskommissarie i Dalarna.

Poliskommissarie Bo Persson i Dalarna är mycket förtegen om utredningen men dom anser sig ha en hel del som talar emot 42-åringen som nu sitter anhållen. Han greps i Rättvik i söndags och polisen har haft ett kort förhör med honom och har skickat fynd från brottsplatserna för analys hos Statens kriminaltekniska laboratorium. Det har också gjorts flera förhör med folk i trakterna kring bränderna.

Samtidigt så har polisen i Dalarna nära kontakt med polisen i Skåne. Här har 42-åringen varit misstänkt för en rad bränder i trakterna kring Kristianstad och Ystad. Bland annat i Heliga Trefaldighetskyrkan i Kristianstad 2003 och i Västra Vemmenhögs kyrka utanför Skurup 2004. För branden i Skurup dömdes han till sju års fängelse av tingsrätten, men senare friades han av hovrätten.

Det gemensamma för bränderna i Skåne och Dalarna är att de anlagts i kyrkor och andra äldre kulturbyggnader. De senaste bränderna drabbade bland annat Zorns Gammelgård i Mora.

Annat gemensamt är att bränderna anläggs i gryningen och att ingen människa har kommit till skada vid bränderna. Däremot har värden för miljontals kronor eldats upp.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".