Sänkt rösträttsålder på försök i Båstad?

Båstads kommun har långt framskridna planer på att begära att på försök få sänka rösträttsåldern till 16 år i kommunalvalen.
Alla partier i kommunstyrelsen har ställt sig bakom förslaget, och förutsatt att kommunfullmäktige godtar förslaget, så kommer man att skicka en skrivelse till regeringen. - Jag har ofta mött situationen att det kan inte vara så intressant att hålla på med politik, jag får ju kanske inte rösta förrän jag är 20 år, så det är gott om tid. Det är det som ligger till grund för att jag tycker att vi skall sänka rösträttsåldern till 16 år, säger moderaten Haakon Böcker, ansvarig för ungdomsfrågor i Båstad som ligger bakom förslaget. Han tror att ungdomar kommer att bli mer aktiva om man sänker rösträttsåldern. - Du hade säkert fått yngre kandidater som hade varit längre upp listorna och därmed hade kunnat påverka i högre grad, menar Hakkon Böcker. Men ungdomarna själva är inte lika övertygade. - Nej, jag tycker inte att man är tillräckligt mogen när man är 16 år. Jag vet i och för sig inte om man är det när man är 18 år heller men man har ändå lite mer koll på det hela, säger förstagångsväljaren Alexander Persson på C4-skolan i Kristianstad. Johanna Svensson även hon förstagångsväljare på C4-skolan håller med. - Man utvecklas mycket i den åldern när man börjar gymnasiet så 18 är nog en lagom ålder. Då har man kommit fram till vem man är och då vet man vad man tycker, säger hon.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".