Fyra döda efter bussolycka i Danmark

Fyra svenskar, tre kvinnor och en man, dödades på tisdagskvällen vid en olycka med en svensk buss i rederiet Scandlines färjeläge i Gedser i Danmark.
Ombord på olycksbussen fanns 52 passagerare och hittills är bara en av de fyra döda identifierad. - Det som har hänt här under natten är att de människor som inte har bedömts behöva medicinsk vård har inhysts på ett hotell här i nere i Nykøbing Falster. De som har behövt medicinsk vård har förts till olika sjukhus runt om i Danmark, säger Kristina Eineborg, svensk ambassadsekreterare i Danmark på plats i Nykøbing Falster. Den svenska bussen var på väg från Bosnien till Sverige. - Ja, jag vet inte, det är en mycket, mycket stor katastrof, säger Ibrahim Music, en av passagerarna Han var på väg från Bosnien hem till Norrköping och satt på ovanvåningen, den del av bussen som rände rakt in i det låga stålbalksförsedda skärmtaket ovanför den gamla passkontrollen i Gedser. Han fick sent igår kväll åka buss till ett hotell för att vila ut, och svenska ambassaden och SOS International ska idag hjälpa så många som möjligt av passagerarna att komma hem. Fyra av bussens passagerare dödades i olyckan och tretton skadades, flera av dem svårt. En person som fick livshotande skador vårdas på Rigshospitalet i Köpenhamn. Trycket på sjukhuset i Nykøbing Falster, ett par mil från olycksplatsen, blev stort. Extra personal och ett kristeam kallades in och många oroliga anhöriga ringde från Sverige, berättar sjukhusdirektör Torben Cordtz. - Vi försöker ge information, men problemet är att vi inte har identifierat de patienter som har kommit in. Det är ju naturligtvis i en sådan här situation även språksvårigheter, säger Torben Cordtz Det som orsakade olyckan var att chauffören valde fel väg ut ur Gedsers färjeläge. Istället för att ta bussfilen körde han i en bana för personbilar, en väg som var för låg för tvåvåningsbussen, trots att både skyltar och ljus varnade för det. Precis som den svenske chaufför som vållade dödsolyckan vid Knippelsbro i centrala Köpenhamn förra året kan han nu bli misstänkt för vållande till annans död, säger Nykøbings polismästare Torben Jessen. Flera tidigare olyckstillbud har inträffat med det låga skärmtaket till den gamla passkontrollen i Gedser. Rederiet Scandlines som driver färjeläget har hittills ansett att skyltning räckt. Efter dödsolyckan igår började man genast montera ned taket. - Vi tyckte i alla fall innan olyckan att det var tillräckligt, men nu tar vi naturligtvis konsekvenserna och tar ner taket helt, säger Gert Jacobsen är Scandlines informationschef.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista