Framtidens recept skrivs elektroniskt

Apoteken vill att läkarna i framtiden skickar sina recept på läkemedel via e-post, istället för att låta patienterna överlämna dem.
I norra Sverige och i Danmark har man kommit långt när det gäller e-recept, men i Skåne är det ännu ganska få läkare som skickar recepten elektroniskt. Läkaren Ann-Christine Knutsson på läkarhuset Roslunda i Ängelholm har länge skrivit recept per e-post och hon säger till P4 Radio Malmöhus att hon bara ser fördelar med systemet. - För oss som mottagning sparar det mycket tid, som vi kan ägna åt patienterna istället. - Det tar längre tid att lägga receptet i skrivaren och vänta än att bara klicka på en knapp och föra över det elektroniskt, säger hon. - Det här lilla gör mycket. Jag hade själv inte trott att jag skulle spara så mycket tid som jag gör. För att få fler läkare inom primärvården att utnyttja möjligheterna med e-recept har apoteket just nu en informationskampanj i Skåne. Flera dataprogramföretag har också anslutit sig, eftersom vårdcentralerna i och med detta måste uppgradera sina journalsystem. - För oss vore det bra om man inom Region Skåne sa sig vilja satsa på systemet med recept per epost, säger Karina Tellinger Apoteket AB. - Så har man gjort inom några andra landsting och det har visat sig att systemet då införs snabbt. - Det är ett system med bara vinnare, säger Karina Tellinger.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".