6 400 fler skåningar hittills i år

Skånes folkmängd har hittills i år ökat med 6 400 personer. Det innebär en ökning på runt en halv procent, vilket är något mer än i landet som helhet.

Det är Malmö, Lund och Helsingborg som står för den stora befolkningsökningen hittills i år, nästan halva tillväxten i Skåne. En god ökning noteras runt omkring dessa, i Kävlinge, Eslöv, Höganäs, Landskrona, Staffanstorp, Skurup, Sjöbo, Trelleborg, Ängelholm och Ystad, medan stagnationen fortsätter i norr och öster, med Kristianstad som undantag.

Det här är en tendens finns sedan långt tillbaka, tittar vi 15 år bakåt så har Malmös befolkning ökat med 37 000 personer, cirka 15 procent, men det är bara en återhämtning och lite till av fallet på 70- och 80-talen då en stor del av industrin slogs ut.

Under de femton senaste åren har Lund ökat ännu mer, nästan 20 procent, en ökning från 88 000 till 102 000 invånare, Staffanstorp har ökat i samma storleksordning, ökningar med 10 procent och mer har skett i Helsingborg, Höör, Kävlinge, Trelleborg, Ängelholm och Vellinge, men i Vellinge har befolkningsväxten i det närmaste avstannat i år.

Minussiffror under 15-årsperionden uppvisar Osby, Perstorp, Simrishamn, Östra Göinge och Örkelljunga.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".