Rättssäkerhet

Häkteschefen: "Kan inte göra mer – alla promenader avlyssnas"

2:20 min

Häktet i Malmö kan inte göra mer för att hindra de intagna att prata med varandra under de 20 000 promenader som genomförs varje år, enligt häkteschefen.

De intagna på häktet försöker kommunicera med varandra under sina stunder på promenadgårdarna. Eftersom det är så lyhört mellan gårdarna så är det möjligt och det kan skada pågående utredningar, enligt häktespersonalen själva. Men det är heller inte säkert att alla kommunikation rör brottslig verksamhet.

– Man sitter ofta med restriktioner, isolerad, när man då kommer ut på promenadgården så reagerar en del intagna med att sjunga, att skrika, att vissa. Vi tillåter ju ingen form av kommunikation, säger Håkan Tullberg, chef för häktet i Malmö.

Han säger också att häktet tar till alla möjliga åtgärder för att personer som man vet känner varandra eller förekommer i samma utredningar inte ska vara ute på promenadgårdarna samtidigt. Å andra sidan är det svårt för honom att vara helt säker på att man hittar och kan rapportera alla riskabla utbyten, trots att alla promenader numera avlyssnas.