SR-pris till Turning Torsos skapare

Sveriges Radio Malmös kulturpris tilldelas i år Santiago Calatrava - arkitekten bakom skyskrapan Turning Torso i Malmö.

Beslutet att förära Calatrava priset offentliggjordes vid en radiogala i medborgarhuset i Eslöv på onsdagskvällen. Själv kunde han inte närvara men P4 Radio Malmöhus reporter David Richter ringde upp och grattade.

Santiago Calatrava säger att han är mycket tacksam och tar stolt emot utmärkelsen, och som alltid när det gäller priser ser han det som ett erkännande till alla som varit inblandade i att förverkliga projektet.

I motiveringen heter det att han tilldelas priste för att han i så många avseenden för alltid förändrat Malmö-horisonten. Turning Torso är arkitektur som spränger allas våra gränser - fysiska som mentala.

Santiago Calatrava är mycket nöjd med resultatet. Han menar att skulpturen som blev ett hus avspeglar den svenska byggnadsindustrins kapacitet. Han säger också att han själv skulle vilja bo i Turning Torso om han var Malmöbo.

Sveriges Radio Malmös kulturpris delas i första hand ut till den eller de som under året gjort en framträdande kulturinsats i Skåne. Priset kan också delas ut som ett erkännande av en kulturgärning som gjorts under en följd av år. Några begränsningar av området kultur finns inte utan kulturutövare inom alla områden kan komma ifråga som mottagare av priset. Priset är på 10 000 kronor.

Här är tidigare mottagare av Sveriges Radio Malmös kulturpris:

1996: Moomsteatern i Malmö.

1997: Dansstationen i Malmö

1998: Maria Lindström, Malmö

1999: Leif ”Smokerings” Andersson.

2000: Mikael Wiehe

2001: Nina Persson

2002: Göran Stangertz

2003: Timbuktu

2004: Föreningen Mix kultur.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".