Flera invandrarkandidater i Skånecentern

När centerpartiet i västra Skåne nu presenterar sin riksdagsvalsedel har flera av kandidaterna invandrarbakgrund. Inför förra valet fick partiet i Skåne just kritik för att så få på listan hade ett annat ursprung.

– Jag tycker att det har blivit en klar förbättring, och det har ju också sin bakgrund i allt det engagemang som bland annat jag själv har haft i Helsingborg, när det gäller att kämpa för GA-skolan och andra invandraranknutna frågor. Det har gjort att jag fått kontakter, säger Dick Olsson, ordförande för centerpartiet i Helsingborg.

Vid valet 2002 var det bara en procent av politikerna på Skånecenterns listor hade invandrarbakgrund, men på västra Skånes riksdagsvalsedel inför nästa val är det nu tre av 28, alltså ungefär 11 procent, som har invandrarbakgrund.

En av dem är Gulliver Chahrour från Helsingborg, som nyligen hoppade av socialdemokraterna för att istället bli centerpartist.

– Det är mycket mer närdemokrati och gräsrotsnivå, säger han.

Inför förra valet fick centern i Skåne kritik för att man var dåliga på att ha representanter med invandrarbakgrund på sina listor. Är du rädd för att du ska bli ett invandraralibi i partiet?

Nej, ett alibi, folk får väl ta det som de vill. Jag har ju de politiska idéerna, och utifrån det så kör jag, säger Gulliver Chahrour.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".