Sälviruset kan ha spritt sig till Sverige

Den döda säl som hittades i Glumslöv utanför Helsingborg i lördags hade samma sjukdomssymptom som de sälar som hittats i Danmark den senaste tiden.
- Den sjukdom som funnits hos knubbsälar på de danska öarna Anholt och Laesö har spridit sig till den svenska sidan, säger Martin Larsvik, marinbiolog vid Tjärnö marinbiologiska laboratorium, till P4 Radio Malmöhus. Det är inte viruset i sig som gör att sälarna dör, utan de följdsjukdomar de får. Bakterier orsakar lunginflammation och sälarna får i sig så mycket luft att de inte längre kan dyka, utan ligger och hostar på land. Risken är stor att viruset sprids på samma sätt som 1988, då stora delar av knubbsälsbeståndet i Sverige slogs ut. - Sådana här utbrott är naturens eget sätt att hålla antalet individer på en nivå den klarar av. - Vi kan inte på något sätt stoppa det som sker. Människan är väldigt liten i de här sammanhangen, säger Martin Larsvik.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".