Dålig ekonomi ger skattehöjning

Kritiken från oppositionen i Region Skåne är skarp efter beskedet på torsdagen att ekonomi kommer att gå back med 1,8 miljarder i år.
- Det är ju en katastrof för ekonomin. Jag har varnat för det här och just den siffran pratade jag om för ett halvår sen. Ledningen förmår inte att ta itu med problemet, säger Sven-Erik Bergkvist som är socialdemokratiskt regionråd. - Det blir skattehöjning om vi vinner valet i höst. Det blir tvunget för att kunna täcka underskottet. I höstas godkände majoriteten i regionfullmäktige ett underskott på 700 miljoner för i år. Men sedan dess har regionen gjort en ny budget som alltså även den sannolikt spricker. Enligt socialdemokraterna behövs nu egentligen en skattehöjning på 1.20 bara för att täcka underskottet. Men så stor skattehöjning går man sannolikt inte till val med. Hittills har man talat om en krona. Men det behövs andra åtgärder också. - Man måste analyser varför kostnaderna bär iväg på det här sättet, menar Bergkvist.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".