Americas Cup 17 miljoner över budget

Idag ska Malmö stad och Region Skåne presentera slutnotan för förkvalet till Americas Cup från i somras. Seglingarna kommer att kosta skattebetalarna 57 miljoner kronor. Det är 17 miljoner mer än budget.

Den största ökningen var för hamnbygget, som kostade tio miljoner extra. Projektledningen missbedömde också näringslivets intresse av att komma dit, och missade då tre miljoner i intäkter. Man gjorde också en förlust på 90 000 på de små turbåtar som man hade för att ta ut publiken till havs.

Folkpartiet i Malmö har reagerat på förlusterna och ska lämna in en anmälan till stadsrevisionen om en granskning av kostnaderna för Americas Cup.

Redan när beslutet togs om att ansöka om värdskap för seglingstävlingen krävde folkpartiet garantier för att budgeten inte skulle överskridas, och fick det också av kommunstyrelsen i Malmö, skriver folkpartiet i ett pressmeddelande.

Lägger man också till Malmö stads investeringar och kostnader för personal och marknadsföring blir slutsumman nära 90 miljoner.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".