EU konferens mot droger i Helsingborg

Under den gångna veckan har ungdomar från Sverige, Slovenien och England träffats i Helsingborg för att utbyta erfarenheter om drogsituationen bland unga i de olika länderna.
Syftet med EU-konferensen är att få fram nya sätt att informera i det förebyggande arbetet mot droger. - Vi har en del jättekonstiga idéer, som att bygga upp ett hus där man kan gå in och uppleva konsekvenser ungefär av hur det känns att upplevs att gå in i olika sorters rus men att man att man poängterar konsekvenser tydligt. Ett annorlunda sätt att droginformera helt enkelt, säger Pia Alkefelt från stiftelsen Varvet i Helsingborg som står värd för den pågående EU-konferensen mot droger. Flera av de 18 ungdomarna som deltar i konferensen har själva erfarenheter av droganvändning och missbruk. - Det gör att man börjar på en lite högre nivå. Det är ju hos dem där problem ligger som lösningarna oftast finns. Sedan har vi även med några som inte har provat eftersom det är viktigt att veta varför man inte har provat, lika viktigt som att veta varför man har provat, säger Pia Alkefelt. Under veckan skall deltagarna göra en tidning, en video och en Cd-skiva som skall användas för att påverka politikerna så att man kan få mer pengar för att utöka och utveckla det drogförebyggande arbetet ute i skolorna. Stiftelsen Varvet är en ideell verksamhet som fått uppdrag av kommunen att hantera ungdomsrelaterade frågor i Helsingborg.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".