Tryggt med väktare på bussen

Busschaufförerna som kör buss till Kroksbäck i Malmö känner sig tryggare med väktare ombord på bussen. Det var efter att en chaufför blivit svårt misshandlad av ett ungdomsgäng, som man beslutade att ha väktare på busslinjen på helgerna och flera kvällar i veckan.

– Det känns bra. Innan inträffade det mycket olyckor på Kroksbäck, men nu har det blivit mycket bättre, säger Swebuschauffören Sherif Azar, som på torsdagskvällen hade en väktare ombord på sin buss.

Väktaren stiger på vid Kroksbäck och åker med in till centrum. Han pratar en stund med chauffören och hälsar på alla passagerare som kommer in.

Längre bak i bussen sitter Niklas Hansson. Han var med den där kvällen för några veckor sedan, då en busschaufför blev allvarligt misshandlad. Han menar att det som hände inte var någon vanlig händelse, och han tror inte att det egentligen behövs några väktare.

– Det känns lite onödigt, men det är klart att om busschaufförerna känner sig hotade, så är det nödvändigt. Jag har inte känt mig hotad tidigare, säger Niklas Hansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".