Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Finnveden tvingas sanera miljögifter i Malmö hamn

Företaget Finnveden AB pekas ut som ansvarigt för de stora mängder miljögifter som hittats på en fastighet i Malmö mellersta hamn.
Det rör sig om klorerade kolväten och andra cancerogena ämnen. Men Finnveden svär sig fritt från allt ansvar. - Det pågår alltså en utredning om ansvaret här och det viktigt att konstatera att Finnveden aldrig har bedrivit någon verksamhet på den här fastigheten. I dagsläget känner vi inget ansvar för det som har där, säger Finnvedens koncernchef Tommy Boork. När den nya miljöbalken trädde i kraft 1999 medförde den ett större ansvar för företag som köper upp andra företag. Om det företag man köper har gjort sig skyldig till exempelvis dumping eller förorening så blir man som ny ägare ansvarig för vad som hänt, även om man inte haft något med verksamheten att göra när själva miljöbrottet begicks. Finnveden AB har tagit över den verksamhet som tidigare fanns på den aktuella tomten, Graniten 3 i mellersta hamnen i Malmö. Det företag man köpte, Mataki Bygg AB, tillverkade bland annat takpapp, och det är den tillverkningen miljöförvaltningen i sin utredning har kunnat knyta till de gifter som nu hittats. Andra företag som också varit verksamma på tomten, har inte kunnat knytas till gifterna på samma sätt, och det blir därför Finnsvedens ansvar att genomföra ytterligare utredningar och så småningom sanera området, säger David Lalloo på miljöförvaltningen i Malmö. Finnveden kan sedan i sin tur driva processen vidare mot andra inblandade företag, men det är ingen tvekan om vem som i nuläget är ansvarig, menar han. - Huruvida Finnveden känner sig skyldiga till detta eller inte, det är en ansvarsutredning de får föra vidare gentemot Brentak Nordic AB. I slutändan handlar det om att dessa två företag solidariskt får dela på det ekonomiska ansvaret när det gäller efterbehandling och sanering, säger David Lallo. Finnveden har nu tre veckor på sig att utföra sin egen ansvarsutredning och komma med ett svar till Miljöförvaltningen.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".