Region Skånes budget strider mot lagen

Region Skånes budget för i år strider mot lagen, anser länsrätten i Skåne. Länsrätten beslutade därför på fredagen att budgetbeslutet skall upphävas.
Orsaken är att budgeten inte är i balans. I resultatbudgeten för 2002 anges resultatet till minus 690 miljoner kronor. Region Skåne fattade sitt budgetbeslut den 29-30 oktober förra året. Beslutet överklagades med hänvisning till kommunallagen. Där står uttryckligen att budgeten skall upprättas så att intäkterna överskrider kostnaderna. Region Skåne har anfört att detta inte ska tolkas som ett rättsligt krav på budget i balans utan att balanseringskravet skall ses som en del av målet för en kommuns eller ett landstings ekonomiska förvaltning, enligt regionledningen. Budgeten är en prognos för framtiden. Det mest ansvarsfulla och trovärdiga är att redovisa den mest sannolika prognosen, anser Region Skåne.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".