Lastbilschaufför inför rätta för tågkrasch

På måndagförmiddagen började rättegången mot den lastbilschaufför som misstänks ha orsakat tågolyckan i Nosaby utanför Kristianstad i september förra året.

Tingsrätten ska ta ställning till om den 62-åriga chauffören gjort sig skyldig till brott genom att stå på spåret med sin lastbil när Kustpilståget kom.

Den 10 september 2004 dog två personer och ett 50-tal personer skadades i tågolyckan i Nosaby. En lastbil full med pellets stod på spåret när tåget kom och kollisionen som följde ledde till att alla tågets vagnar spårade ur.

Banverket startade en utredning efter olyckan och den visade att det inte var något fel på bommarna på platsen. Enligt åtalet körde lastbilschauffören över järnvägsövergången när bommarna var på väg ner, och då fastnade bilen mellan bommarna. Han ska sedan ha gått ur bilen under mer än en halv minut innan han gått tillbaka in i hytten. Då kom tåget och kollisionen var ett faktum.

Chauffören är misstänkt för grov vårdslöshet i trafik, grovt vållande till annans död och grovt vållande till kroppsskada. Om han fälls riskerar han fängelse i mellan sex månader och sex år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".