Framgångsrik behandling av unga sexförbrytare

Unga män som begår sexualbrott kan behandlas så att beteendet bryts och återfall förhindras, visar resultaten från Tunagården utanför Malmö, Sveriges enda institution för enbart unga sexualförbrytare.
- Det viktiga är att bryta hemligheten och prata öppet om att de har begått sexuella övergrepp, säger Åsa Jeppsson, behandlingsansvarig på Tunagården, till P4 Radio Malmöhus. - Det får inte bli något spel, de ska veta att det är detta vi ska jobba med och att det finns hjälp att få, säger Åsa Jeppsson. Det handlar om unga pojkar mellan 14 och 17 år som har problem med sociala kontakter, stora svårigheter att förstå andra människors känslor och behov och som ofta varit mobbade. De kommer från alla samhällsklasser, från familjer som utåt sett är skötsamma utan missbruksproblem, men som bakom hemmets dörrar vuxit upp med en störd syn på sexualitet. - Det har varit miljöer där föräldrar och barn tittat på porrfilm tillsammans eller där barn inte av misstag sprungit in i sovrummet - föräldrarna har fått en kick av att ha barnet, pojken, med som åskådare, säger psykolog Inga Tidefors Andersson. Behandlingstiden för unga sexualförbrytare är lång, mellan 2 och 4 år. Det handlar om att från grunden bygga upp en förmåga till sunda relationer till andra. Metoderna som används är bland annat individual- och gruppterapi, sexualundervisning och att göra brottslingarnas familjer delaktiga i rehabiliteringen. Sedan behandlingsmodellen började användas i mitten av 90-talet har man inte haft några återfall i sexualbrott. I Sverige finns idag 19 särskilda institutionsplatser för unga sexualförbrytare, men de täcker inte behovet säger Åsa Jeppsson. - Det behövs betydligt fler. Kanske 30 platser, säger hon.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".