En av fem sjukhussängar i Skåne tas bort i sommar

I sommar kommer det att finnas något fler vårdplatser på de skånska sjukhusen än tidigare år. En av fem sjukhussängar i Skåne tas bort i sommar.
Region Skåne försöker i år göra en bättre sommarplanering och beredskapen att ta emot patienter är större än 2001. Universitetssjukhuset i Lund har tagit lärdom av fjolårets erfarenheter och har större beredskap i sommar, liksom universitetssjukhuset MAS i Malmö. Antalet vårdplatser minskar med mellan 16 och 20 procent på dom skånska sjukhusen i sommar. Och för att ändå klara vårdbehovet görs en prioritering av de mest akuta fallen. Enligt Region Skånes plan kan patienterna inte räkna med att alltid få vård på det närmast belägna sjukhuset; om ett sjukhus blir fullbelagt dirigeras ambulanserna om till ett annat. Varje dag ska sjukhusen rapportera sin beläggning till en särskild koordinator, som fattar beslut om omdisponering av patienter och transporter. För att klara sommarens vårdbehov kan personalen tillfälligt få byta arbetsplats.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".