150 journalister på Helsingborgs Dagblad fortfarande missnöjda

Om drygt en vecka kommer journalistklubben på Helsingborgs Dagblad att hålla ett möte om en eventuell misstroendeförklaring mot företagets redaktionella ledning. De 150 journalisterna på tidningen är fortfarande missnöjda.

Anledningen till missnöjet är hur tidningens redaktionsledning hanterat en större omorganisation.

Förändringarna görs inför att Helsingborgs Dagblad med editionerna Nordvästra Skånes Tidningar och Landskrona Posten ska gå över till det mindre tabloidformatet i februari nästa år. Organisationsplanerna presenterades i början av november och chockade många av de anställda journalisterna.

Utan någon föregående dialog med de anställda eller någon möjlighet för de anställda att påverka fick folk helt nya arbetsuppgifter och flyttades runt mellan de olika orterna i tidningens spridningsområde. Missnöjet fick tidningens ägare att ta företagsledningen i örat och någon vecka senare framfördes en ursäkt från chefredaktör Eskil Jönsson till de anställda på Helsingborgs Dagblad.

Men missnöjet bland tidningen cirka 150 journalister fortsätter att gro. I går höll medlemmarna i journalistklubben ett möte, och man beslutade då att man ska ha ett nytt möte 19 december för att då avgöra om man ska hålla en förtroendeomröstning mot redaktionsledningen och tidningens personalchef eller inte. Ilskan mot hur ledningen hanterat den nya organisationen är fortfarande ytterst påtaglig och sannolikt oläglig.

Bara knappt fyra år efter den stora och omvälvande fusionen mellan nordvästra Skånes två stora tidningar skulle övergången till tabloidformat gå smidigare. Om två månader ska en helt ny tidning börja produceras och fortfarande finns ingen färdigförhandlad organisationsplan samtidigt som tidningens journalister är på krigsstigen mot delar av tidningen redaktionella ledning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".