Underbalanserad budget är juridik för politiker

Region Skåne kommer att bryta mot lagen hur man än gör med sin underbalanserade budget. Det säger Hans-Heinrich Vogel, professor i offentlig rätt vid Lunds Universitet, till P4 Radio Malmöhus.
Han delar länsrättens uppfattning att Region Skåne gjorde fel när man tog en budget som redan från början hade ett stort underskott. Men hur Region Skåne än gör nu, kommer man att bryta mot någon lag. - Det finns begränsningar i skatterätten, i arbetsrätten, i hälso- och sjukvårdsrätten - överallt. - Region Skåne har mycket små möjligheter att reda ut den uppkomna situationen, säger Hans-Heinrich Vogel. Region Skåne kan inte höja skatten under löpande budgetår, sjukhusen kan inte stängas eftersom skåningarna har rätt till god sjukvård, och personalen har uppsägningstid. I praktiken är det alltså omöjligt för Region Skåne att få ekonomin i balans i år. Regionen skulle kunna vända sig till regeringen, men därifrån kommer ingen hjälp så länge Skåne har ett så relativt sett lågt skatteuttag som i dag. Sjukvårdspolitikernas enda ljuspunkt i denna juridiska knut är att de i lagens mening inte begått något brott - Det här är inget brott enligt brottsbalken. Det måste klaras ut i det politiska livet om sådant här kan accepteras eller inte, säger Hans-Heinrich Vogel.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".