Planerat rättspsyk i Lund kan flyttas

Lunds kommun verkar böja sig för protesterna mot det nya rättspsykiatriska centrum på Gastelyckan som kommunen planerar. Småföretagarna på området har protesterat kraftigt och även länsstyrelsen är kritisk. Resultatet kan bli att centrumet hamnar på Hasslandaområdet istället, ett par hundra meter längre söderut.

– Det är ett helt nytt område och där har man inte några befintliga verksamheter som billackering och annat som länsstyrelsen pekat på, säger Gunnar Jönsson (s), ordförande för byggnadsnämnden i Lund.

Länsstyrelsen visade sig vara mycket kritisk till placeringen av det nya rättspsyket. I sina yttranden varnar både länsstyrelsen och miljönämnden för problem med hälsa och säkerhet. Skulle kommunen trots allt fortsätta med Gastelyckan så har länsstyrelsen rätt att gå in och upphäva planen. Den 13 januari ska Gunnar Jönsson träffa Region Skåne och Regionfastigheter. Fram tills dess ska alla yttranden om placeringen på Gastelyckan sammanställas. Möjligheten är stor att bedömningen då blir att rikta in planerna mot Hasslanda istället.

– Vi får göra en samlad bedömning, säger Gunnar Jönsson.

– Oavsett var vi lägger det här kommer det att finnas grannar. En del av dem kommer sannolikt att vara negativa.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".