Ministern vill ha högre kvalitet på dagis

Förskoleminister Lena Hallengren är inte nöjd med hur kvaliteten på förskolorna kontrolleras. Hon vill därför skärpa kraven för Skolverkets tillsyn av förskolorna.

– Jag tycker att det finns brister, säger Lena Hallengren.

En del av kontrollen när det gäller förskolorna är att Skolverket samlar in statistik från kommunerna. Det handlar till exempel om kostnader, storleken på barngrupperna och hur mycket personal det finns. Men Lena Hallengren saknar en redovisning av kvaliteten och tänker därför ge nya direktiv till Skolverket. Hon tror att det nya tydligare uppdraget kommer att påverka kvaliteten inom landets förskolor.

– Vi har en hygglig kunskap om själva statistiken, men det räcker inte för att vi ska ha goda kunskaper om kvalitet och eventuella förändringar som behövs.

– Jag tror att kvaliteten påverkas av att den synliggörs, att vi ser vilka brister som finns. Det är klart att det är positivt för kommunerna själva att få bättre kunskaper om hur kvaliteten ser ut, säger Lena Hallengren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".