Förskolebarn saknar skyddande lag

Alla som jobbar och går i skolan omfattas av arbetsmiljölagen. Den är en garanti för en bra arbetsmiljö. Däremot har de barn som går i förskolan inget skydd av arbetsmiljölagen, trots att många barn vistas större delen av sin dag på förskolan.

Lagen gäller alltså inte barnen på landets förskolor, trots att bullrig och stressig miljö, konflikter med andra barn och för lite plats att vara på tillhör vardagen för många barn, när de i förskolan.

Många efterlyser nu att förskolebarnen ska skyddas av arbetsmiljölagen. Barnen skulle då få ett starkare skydd, och kommunerna kan inte slinka undan och till exempel skylla på bristande resurser om barnens miljö blir sämre. Kenneth Petersson, förskollärare i Lund, är en av många som vill ändra lagen till barnens fördel.

– Det vore bra om det fanns regler som man inte kan tumma på, till exempel när ekonomin blir sämre i landet, säger Kenneth Petersson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".