Arbetslösa blir ofta sjukskrivna

En tredjedel av de sjukskrivna i Skåne är arbetslösa, enligt Försäkringskassans kartläggning av sjukdomsfallen under oktober och november i år.

Antalet sjukfall har minskat med nästan 15 procent, men det gäller inte de arbetslösa sjukskrivna som i stället har blivit fler. Depression är den absolut vanligaste orsaken till sjukskrivning.

Enligt försäkringskonsulten Anders Heide så skulle man kunna förebygga bättre, till exempel om sjukvården satsade mer resurser på korttidsinsatser. Bland de som har ett jobb är det anställda inom kommunerna och inom Region Skåne som är överrepresenterade när det gäller långa sjukskriningar.

58 procent är sjukskrivna i mer än ett år, den största andelen är kvinnor. Enligt rapporten finns ett tydligt samband mellan sjukskrivningsorsak och faktorer som ålder och kön.

Yngre är oftare sjukskrivna för psykiska sjukdomar än äldre. Kvinnor sjukskriver sig oftare för anpassningsstörningar och stress än vad män gör. Männen däremot kan inte jobba på grund av hjärt- och kärlsjukdomar eller på grund av missbruk.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".