Rättegång om spaning mot pyroman

På tisdagen inleds rättegången mot den polisman som åtalas för ofredande alternativt tjänstefel i samband med spaning på en misstänkt pyroman i Kristianstad.

Målsägande är den man från Kristianstadtrakten som sitter häktad i Dalarna, misstänkt för mordbrand. Den misstänkte pyromanen, som också varit aktuell i rättegångar kring bränder i Kristianstads- och Ystadstrakten, har transporteras ner från häktet i Falun till tingsrätten i Kristianstad.

Polismannen är åtalad för att ha ofredat, alternativt begått tjänstefel mot, den misstänkte pyromanen. Enligt Kristian Augustsson, chefsåklagare vid riksenheten för polismål, ska polismannen ha bedrivit en handgriplig och hänsynslös spaning förra hösten, när han var chef för en polisgrupp med uppgift att hålla den misstänkte pyromanen under uppsikt.

Poliserna följde under lång tid efter mannen på ett närgånget sätt. Enligt mannens berättelse ska de vid ett tillfälle ha kört så nära honom att han välte omkull med sin cykel.

Under rättegången kommer polismannens kolleger i spaningsgruppen att vittna. Huvudfrågan väntas bli hur närgången polisen egentligen får vara under sina spaningar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".